Wij helpen u met de Spaanse papierwinkel

Belasting aangifteWanneer u een eigen woning bezit in Spanje en u bent geen resident (u verblijft minder dan 6 maanden in uw Spaanse woning), dan bent u verplicht sinds 2009 om een aangifte inkomstenbelasting in te dienen. Dit is verplicht gesteld of u nu de woning verhuurt of niet. Veel niet residenten zijn hiervan niet op de hoogte en hebben deze aangifte nog nooit gedaan.

Wanneer u geen aangifte inkomstenbelasting doet

De Spaanse belastingdienst controleerde in het verleden nauwelijks, echter dit is nu geheel anders. U zult zeker gecontroleerd worden. De Spaanse belastingdienst mag tot 4 jaar terug u een belastingaanslag toesturen met een boete percentage bovenop. Wanneer u dan nog steeds niet betaalt kan de belastingdienst overgaan tot gedwongen invordering, wat kan leiden tot beslag en gerechtelijke verkoop van uw Spaanse woning.

Hoogte van de belasting

Wanneer u uw woning niet verhuurt betaalt u een fictieve belasting. Dit bedrag wordt gebaseerd op een percentage van de kadastrale waarde van de woning (kan per Gemeente verschillen) over de periode dat de woning leeg staat. Over het berekende bedrag betaalt u dan 24,75% inkomstenbelasting.

Wanneer u de woning wel verhuurt

Wanneer u de woning verhuurt betaalt u 24,75% over de netto huurinkomsten.

Vaak geldt dat wanneer u er zelf niet woont, de woning een periode leeg zal staan en een periode verhuurd zal zijn. Dan betaalt u dus een gedeelte fictieve en gedeelte reële inkomstenbelasting over de respectievelijke periodes.

De belasting moet u ieder jaar aangeven met een Belastingformulier Model 210. U moet hiervoor zelf het initiatief nemen.

Emigratiebureau Spanje kan u die zorg uit handen nemen door deze belasting voor u aan te geven.