5 stappenplan

In dit stappenplan gaan wij er vanuit dat u gekozen heeft om naar Spanje te emigreren en dat u weet in welke stad of streek u zich wilt vestigen.

1. NIE nummer

Het eerste dat u moet regelen is een NIE nummer (Número de Identificación de Extranjeros). Dit registratienummer is voor niet-residenten. U bent niet-resident als u nog geen 181 dagen aaneen gesloten in Spanje woont. Het NIE nummer is te vergelijken met het SOFI nummer in Nederland. Zonder dit nummer kunt u niets beginnen. Bij alle transacties dient u een NIE nummer te overleggen. Wij kunnen voor u dit NIE nummer aanvragen, wanneer u Emigratiebureau Spanje hiervoor machtigt.

2. Woonruimte

Wanneer u in het bezit bent van een NIE nummer, kunt u woonruimte regelen. U kunt meteen een huis kopen, maar het is vaak verstandiger is om eerst een huis te huren, zodat u ter plaatse op zoek kunt gaan naar een koopwoning. Emigratiebureau Spanje kan voor u een huur- of koopwoning regelen.

3. Auto importeren

Uw auto heeft een Nederlands kentekenbewijs. Hiermee kunt u als toerist in Spanje rijden, maar als u permanent in Spanje woont, moet u uw auto in Nederland uitvoeren en in Spanje invoeren. Wij kunnen u helpen en begeleiden bij het uitvoeren van uw auto in Nederland en het invoeren van uw auto in Spanje.

4. Verzekeren

Emigratieburea Spanje kan u helpen bij het afsluiten van verzekeringen in Spanje. Het eerste belang is dat u bent verzekerd voor ziektekosten en dat uw auto is verzekerd. Maar ook andere verzekeringen kunnen van belang zijn, zoals een opstalverzekering van uw woning in Spanje.

5. Doktersbezoek en ziekenhuis

Emigratiebureau Spanje helpt en begeleidt u bij het vinden van een huisarts of specialist. Ook kan een Spaans en Nederlands sprekende medewerker van Wij kunnen u terzijde staan bij een bezoek aan de dokter of ziekenhuis.

bg Spaanse papierwinkel

Wie gaat emigreren naar Spanje of er een 2e woning wil kopen, krijgt te maken met de Spaanse papierwinkel. Maar ook in Nederland moeten een aantal formaliteiten worden afgehandeld.

Met de openstelling van de Europese grenzen is de belangstelling voor werken en wonen in een ander EU-land aanzienlijk toegenomen. Spanje is een van de meest populaire landen.

Een goede voorbereiding van uw plannen is van groot belang. En een beetje hulp op dit terrein kan u veel tijd en geld besparen. Duizenden Nederlanders zijn u al voorgegaan en hebben de stap aangedurfd om met hun hele hebben en houwen naar Spanje te verkassen.

Veel zaken kunt u al in Nederland regelen, voordat u emigreert of verhuist. Deze website informeert u in hoofdlijnen over de zaken, waarmee u te maken kunt krijgen.

Emigratiebureau Spanje gaat u veel tijd en geld besparen

Emigratiebureau Spanje is een onafhankelijk servicebureau, gevestigd in Vinaròs (aan de kust tussen Barcelona en Valencia). Wij zijn een groep van deskundigen, die u met raad en daad terzijde staan.

Wij kunnen veel zaken voor u voorbereiden en uitvoeren, terwijl u nog in Nederland bent. U hoeft dus niet steeds onnodig op en neer te reizen tussen Spanje en Nederland. Zo zult u veel tijd en geld besparen.

Wij verzorgen de formaliteiten voordat u emigreert en helpen u bij:

 • het zoeken naar woonruimte (koop of huur)
 • werk of het opstarten van een eigen onderneming
 • het invoeren van uw auto
 • telefoon en internetaansluiting
 • ...en nog veel meer.

belasting betalen

Wanneer u geheel of gedeeltelijk van het jaar in Spanje woont kunt u te maken krijgen met de Spaanse belasting.

Inkomstenbelasting

Indien u permanent in Spanje woont, betaalt u inkomstenbelasting. Het systeem van heffing lijkt op die in Nederland. De inkomstenbelasting is progressief, lopend van ca. 15% tot 45%. Naast (persoonsgebonden) aftrekposten en kortingen kunt u als Spaans resident tot een bepaald maximumbedrag hypotheeklasten (rente èn aflossing) in mindering brengen op uw belastbaar inkomen. U betaalt als Spaans resident geen belasting over het huurwaardeforfait van uw woning. Niet-residenten betalen dit wel.

Vermogensbelasting

Indien u bezittingen heeft in Spanje (zoals uw Spaanse huis, bankrekeningen of beleggingen) dient u zowel als resident, als niet-resident vermogensbelasting te betalen. Er gelden vrijstellingen.

Onroerendgoedbelasting

Indien u een huis bezit in Spanje (zowel als resident, als niet-resident) betaalt u onroerendgoedbelasting. Deze belasting wordt door de gemeente vastgesteld en is afhankelijk van de waarde van het onroerend goed.

Aankoop woning

Koopt u een bestaand huis, dan krijgt u, net als in Nederland, te maken met overdrachtsbelasting (ca. 7%). Koopt u een nieuwbouw woning dan betaalt u BTW (IVA, van 7 tot 16%).

Verkoop woning

Wanneer u uw Spaanse woning verkoopt krijgt u te maken met 2 soorten belasting.

 • PlusValia. Deze belasting over de waardestijging van de grond - kortweg Plus Valía genoemd - dient bij verkoop van de woning aan de gemeente betaald te worden.
 • Vermogenswinstbelasting. Het gaat hierbij om de waardevermeerdering van de opstal. De vermogenswinstbelasting (18%) wordt berekend over het verschil in waarde van de woning bij aankoop (zoals vermeld in de “oude” Escritura) en de waarde bij verkoop (zoals vermeld in de “nieuwe” Escritura). Bij niet-residenten is de koper verplicht om 3% van de kooppriijs af te dragen aan de belasting als voorlopige heffing. In de praktijk wordt dan door de koper 3% ingehouden op de koopprijs.

Woning kopen

Wanneer u van plan bent om een (2e) huis in Spanje te kopen, is het van belang om de (financiële) gevolgen hiervan in kaart te brengen, zoals bijvoorbeeld: Hoe is de gang van zaken vóór, tijdens en na de aankoop van uw Spaanse woning? Welke belastingen dienen er bij de overdracht en het bezit van de woning betaald te worden en door wie?

U moet rekening houden dat de drie belangrijke instanties: notaris, kadaster en register niet één samenwerkend orgaan zijn. Zoals u dat in Nederland gewend bent. Zo wordt de aankoop van een woning  niet automatisch verwerkt na ondertekening op het notariskantoor! Ook een check op het bestemmingsplan is beslist noodzakelijk, omdat er momenteel veel geinvesteerd wordt in de infra-structuur, waardoor bestemmingsplannen steeds worden aangepast. Weet waar voor u tekent en hoe dit verder verwerkt gaat worden. Ook hanteert iedere Regio/Provincie hier in Spanje zijn eigen wetgeving. Het is niet hetzelfde aankopen in Cataluña als in de Costa Blanca, Andalucia of elders.

NIE nummer

Het eerste dat u moet aanvragen is een NIE nummer (Número de Identificación de Extranjeros), voordat u tot aankoop van een woning over kunt gaan.

Spaanse makelaars

Het is van groot belang dat u in zee gaat met een betrouwbare makelaar en/of projectontwikkelaar. Door de ervaring van de medewerkers van Emigratiebureau Spanje kunnen wij betrouwbare makelaars voor u selecteren. Wij kunnen daarbij het aanbod op basis van uw wensen, voordat u de objecten gaat bezoeken in Spanje, bij u thuis brengen in Nederland.

Het aankoopproces

Als u het droomhuis heeft gevonden en u tot aankoop wilt overgaan zijn er zaken die u moet weten:

 • Wie is de eigenaar van de grond en de opstallen?
 • Zijn er hypotheekschulden of achterstallige belastingen op het huis of de grond?
 • Heeft de verkoper een eigendomsakte overlegd?
 • Heeft er een kadastraal onderzoek plaatsgevonden?
 • Is de rol van de notaris duidelijk?

Dit zijn zomaar wat vragen die bij de aankoop van uw woning aan de orde zijn. Emigratiebureau Spanje kan u helpen en begeleiden bij het aankoopproces, waarbij deze vragen worden beantwoord.

Overdrachtsbelasting

Bij de aankoop van een bestaande woning bent u overdrachtsbelasting verschuldigd. Deze belasting bedraagt per 1 juni 2010 8% (was 7%) van de koopsom.

Uw (2e) woning verhuren en onderhouden

Indien u eenmaal eigenaar bent van uw 2e woning, kunt u het huis verhuren als vakantiewoning voor derden. Wij kunnen u helpen en begeleiden bij het vinden van tijdelijke huurders en zorgen voor het onderhoud aan uw woning.

Energie levering

Elektriciteit

In Spanje heeft nagenoeg ieder huishouden dezelfde elektriciteitlevering als in Nederland (220V).). Het elektriciteitsnet is echter niet zo stabiel. Vooral na hevige regenval of onweer kan de stroom (tijdelijk) uitvallen. Het is mogelijk om bijvoorbeeld voor uw PC een backup systeem (UPS) te installeren. Emigratiebureau Spanje kan u hierover adviseren.

Gas

Over het algemeen bent u aangewezen op butaan gasflessen (bombonas). De gasleverancier haalt regelmatig lege gasflessen op en levert volle gasflessen bij u af. Hiervoor moet u wel een contract afsluiten bij de plaatselijke gasleverancier. Wij kunnen dit contract voor u regelen en uw gasinstallatie laten controleren.

Water

In veel woningen wordt tegenwoordig via het leidingennet drinkwater geleverd (agua potable). In andere gevallen bent u afhankelijk van locale bronnen (grondwater), dat vaak niet drinkbaar is. In dat geval bent u afhankelijk van flessenwater, die u overal kunt kopen. Ook de gasleverancier heeft flessen met drinkwater, die aan huis worden geleverd.

Riolering

Indien u een woning heeft met drinkwatervoorziening heeft u in de regel ook een rioleringsaansluiting. In andere gevallen bent u aangewezen op het gebruik van een septic tank.

Vaste telefoonaansluiting

De meeste woningen beschikken over een vaste telefoonaansluiting. Daarnaast is er een goed net voor mobiele telefoon.

Internet

Het aansluiten van uw computer op het internet is mogelijk, al zijn er niet zo veel mogelijkheden als in Nederland. De aansluiting loopt in veel gevallen via het vaste telefoonnetwerk (ADSL of 56kmodem).

Rekeningen

Wanneer u niet permanent in Spanje woont, doet u er verstandig aan om alle financiële en fiscale verplichtingen (o.a. electriciteits- of telefoonnota's, gemeentelijke belastingen en heffingen) via een automatische bankmachtiging te betalen. U zult niet de eerste zijn die tijdens zijn vakantie in zijn tweede huis in Spanje allerlei afsluitingen, aanmaningen of zelfs beslaglegging ongedaan moet proberen te maken.