Energie levering

Elektriciteit

In Spanje heeft nagenoeg ieder huishouden dezelfde elektriciteitlevering als in Nederland (220V).). Het elektriciteitsnet is echter niet zo stabiel. Vooral na hevige regenval of onweer kan de stroom (tijdelijk) uitvallen. Het is mogelijk om bijvoorbeeld voor uw PC een backup systeem (UPS) te installeren. Emigratiebureau Spanje kan u hierover adviseren.

Gas

Over het algemeen bent u aangewezen op butaan gasflessen (bombonas). De gasleverancier haalt regelmatig lege gasflessen op en levert volle gasflessen bij u af. Hiervoor moet u wel een contract afsluiten bij de plaatselijke gasleverancier. Wij kunnen dit contract voor u regelen en uw gasinstallatie laten controleren.

Water

In veel woningen wordt tegenwoordig via het leidingennet drinkwater geleverd (agua potable). In andere gevallen bent u afhankelijk van locale bronnen (grondwater), dat vaak niet drinkbaar is. In dat geval bent u afhankelijk van flessenwater, die u overal kunt kopen. Ook de gasleverancier heeft flessen met drinkwater, die aan huis worden geleverd.

Riolering

Indien u een woning heeft met drinkwatervoorziening heeft u in de regel ook een rioleringsaansluiting. In andere gevallen bent u aangewezen op het gebruik van een septic tank.

Vaste telefoonaansluiting

De meeste woningen beschikken over een vaste telefoonaansluiting. Daarnaast is er een goed net voor mobiele telefoon.

Internet

Het aansluiten van uw computer op het internet is mogelijk, al zijn er niet zo veel mogelijkheden als in Nederland. De aansluiting loopt in veel gevallen via het vaste telefoonnetwerk (ADSL of 56kmodem).

Rekeningen

Wanneer u niet permanent in Spanje woont, doet u er verstandig aan om alle financiële en fiscale verplichtingen (o.a. electriciteits- of telefoonnota's, gemeentelijke belastingen en heffingen) via een automatische bankmachtiging te betalen. U zult niet de eerste zijn die tijdens zijn vakantie in zijn tweede huis in Spanje allerlei afsluitingen, aanmaningen of zelfs beslaglegging ongedaan moet proberen te maken.