5 stappenplan

In dit stappenplan gaan wij er vanuit dat u gekozen heeft om naar Spanje te emigreren en dat u weet in welke stad of streek u zich wilt vestigen.

1. NIE nummer

Het eerste dat u moet regelen is een NIE nummer (Número de Identificación de Extranjeros). Dit registratienummer is voor niet-residenten. U bent niet-resident als u nog geen 181 dagen aaneen gesloten in Spanje woont. Het NIE nummer is te vergelijken met het SOFI nummer in Nederland. Zonder dit nummer kunt u niets beginnen. Bij alle transacties dient u een NIE nummer te overleggen. Wij kunnen voor u dit NIE nummer aanvragen, wanneer u Emigratiebureau Spanje hiervoor machtigt.

2. Woonruimte

Wanneer u in het bezit bent van een NIE nummer, kunt u woonruimte regelen. U kunt meteen een huis kopen, maar het is vaak verstandiger is om eerst een huis te huren, zodat u ter plaatse op zoek kunt gaan naar een koopwoning. Emigratiebureau Spanje kan voor u een huur- of koopwoning regelen.

3. Auto importeren

Uw auto heeft een Nederlands kentekenbewijs. Hiermee kunt u als toerist in Spanje rijden, maar als u permanent in Spanje woont, moet u uw auto in Nederland uitvoeren en in Spanje invoeren. Wij kunnen u helpen en begeleiden bij het uitvoeren van uw auto in Nederland en het invoeren van uw auto in Spanje.

4. Verzekeren

Emigratieburea Spanje kan u helpen bij het afsluiten van verzekeringen in Spanje. Het eerste belang is dat u bent verzekerd voor ziektekosten en dat uw auto is verzekerd. Maar ook andere verzekeringen kunnen van belang zijn, zoals een opstalverzekering van uw woning in Spanje.

5. Doktersbezoek en ziekenhuis

Emigratiebureau Spanje helpt en begeleidt u bij het vinden van een huisarts of specialist. Ook kan een Spaans en Nederlands sprekende medewerker van Wij kunnen u terzijde staan bij een bezoek aan de dokter of ziekenhuis.