Werken in Spanje

Werk vinden in Spanje is niet eenvoudig. De werkloosheid buiten de toeristische gebieden en grote steden is hoog. Bovendien is veel werk, vooral aan de costa's seizoensgebonden. De betere banen vereisen dat een goede beheersing van de Spaanse taal in woord en geschrift. Omdat het vinden van een baan erg moeilijk is starten veel buitenlanders als zelfstandige.

Spaans arbeidsbureau

Het Spaanse arbeidsbureau (INEM, Instituto Nacional de Empleo) met 700 vestigingen verspreid over het gehele land. De vestigingen hebben zowel locaal als regionaal en nationaal aanbod. Naast arbeidsbemiddeling kunnen ze u ook helpen bij het opzetten van een eigen onderneming of het werken als zelfstandige.

Uitzendbureaus

In Spanje zijn er ook vele particuliere personeelswerving bureaus en uitzendbureaus. Deze bureau's mogen echter alleen maar bemiddelen in tijdelijk werk. Om via een uitzendbureau aan het werk gesteld te kunnen worden dient u te beschikken over een Spaanse Sociale Verzekeringskaart (tarjeta sanitaria).

Mogelijkheden naar sector

Kantoorbanen; redelijk betaald, diploma's en vloeiend Spaans vereist. Bemiddeling vaak via uitzendbureau's.

Werken in een winkel; in het hoogseizoen aan de Costa's en voor de Kerst en jaarlijkse uitverkoop weken in de grotere steden.

Werken in de bouwsector; zoals bijna in geheel Europa is er een grote bouwstop, zo ook hier. Wel is de overheid gestart met het verlenen van subsides voor het renoveren van woningen ouder dan 30 jaar. Eén van de vereiste is het gebruik van energiebesparende materialen.

Werken in hotels en de horeca; wel seizoensgebonden.

Wij kennen de lokale markt goed en kunnen u helpen en adviseren bij het zoeken naar werk. Wij bemiddelen niet tussen u en de werkgever, maar kunnen u wel wijzen op de mogelijkheden en kansen.