Wat is een NIE nummer?

Een NIE het fiscal nummer wat gebruikt wordt bij alle financiële belangen in Spanje. Zoals bij aankoop woning, belastingaangifte enz.

Waar ben ik belasting plichtig?

In de praktijk verbreken mensen echter maar zelden alle banden met het land van herkomst. Er worden bankrekeningen aangehouden of een woning en zo onstaat de situatie dat zowel Nederlandse als de Spaanse fiscus de inkomsten uit het vermogen wil belasten. Om deze problematiek te verhelderen kan emigratiebureau-Spanje voor u duidelijke weergave maken.

Kopen of huren?

Het is raadzaam, indien u nog niet zeker bent waar u zich wilt vestigen, te gaan huren. Zodat u op uw gemak de markt kan onderzoeken en geen overhaaste beslissingen neemt.

Kan ik mijn uitkering meenemen?

Spanje is één van de landen die een verdrag met Nederland heeft afgesloten die het mogelijk maakt uw uitkering mee te nemen. Doch zult u desbetrefende instanties in moeten lichten van u vertrek.

Hoe zit het mijn zorgverzekering?

Voortzetting of opzegging van uw huidige verzekering als u naar Spanje gaat emigreren hangt sterk af van uw persoonlijke situatie. Gaat u werken in loondienst, begint u een eigenbedrijf, bent u gepensioneerd of arbeidsongeschikt. Allemaal factoren die van invloed zijn op uw zorgverzekering en of u in het Spaanse ziekenfonds de Seguridad Sociaal verzekerd kan worden. Informeer op ons kantoor.

Is er kinderbijslag in Spanje?

In Spanje kent men geen kinderbijslag.

Zijn mijn medicijnen ook in Spanje verkrijgbaar?

Inderdaad zijn deze ook hier verkrijgbaar, het is zaak om al uw medische gegevens bij u spaanse huisarts onder te brengen. Zodat deze direct al uw benodigde medicijnen om kan zetten in Spaanse recepten.

Wat te doen met de huisdieren?

Dankzij de introducering van P.E.T.S (Pets travel scheme, een reisbewijs voor huisdieren) is het nu mogelijk de meeste huisdieren met u mee naar Spanje te nemen. Deze moet aangevraagd worden bij uw dierenarts.

Is het zinvol een postadres in Nederland aan te houden?

Het eerste jaar is het zeker zinvol een postbus adres aan te houden. Daar er toch wellicht nog zaken zijn die in Nederland niet geheel zijn afgerond en zo de post niet verloren gaat. Wel zult u rekening moeten houden dat een postbus geen verblijfadres is!

Wat kan het Nederlands consulaat voor u betekenen?

Het is altijd goed om te weten waar voor u het dichtstbijzijnde Nederlandse consulaat of Amabassade is. Hier kunt u zich als Nederlander registreren maar ook voor legilisatie, aanvraag reisdokumenten, burgerlijke stand en zaken kunt u hier terecht.